Aktualitások

Miért igyunk Oolong teát?

2021. 12. 20. 15:00

 

A teagyártók szerint az Oolong  termelés jelenti a legnagyobb kihívást, mert rendkívül jól képzett szakembereket és a teamestereket igényel. Ez azért van, mert amíg a zöld teát hevítik, a fekete teát pedig oxidálják, az Oolong gyártása valahol a kettő között helyezkedik el, elkészítése nagyon sok precíz, apró lépést igényel.

Az Oolong tea előállítása során kézműves, ügyes munkafolyamatokat kell végrehajtani, a termelése igazi művészet. Az előállításához 36-48 órányi munkaigényes folyamat szükségeltetik. Ez az egyedülálló feldolgozási folyamat adja meg az Oolong tea különleges polifenol tartalmát. A feldolgozás során újabb és újabb polifenolok jelennek meg a teában, s ezek közül igazán sok nyújt remek egészségi hatásokat.

Az első érv az Oolong tea fogyasztása mellett, hogy bizonyos fajtái segítik a diétádat és meggátolják, hogy a zsír elraktározódjon a szervezetben. Kifejezetten a zsigeri vagy „hasi zsír” szintjét képes hatékonyan csökkenteni a tea. Az Oolong katekinben gazdag, ami meggátolja, hogy a gyomor és a hasnyálmirigy a zsírt a bélből zsírszövetként raktározza el. Ez pedig azt jelenti, hogy kevesebb zsír rakódik rád. A katekinnek emellett rákellenes hatása is van, mert gátolja a daganatot ellátó véredények kialakulását.

A másik fontos pozitív hatása az Oolong teának, hogy előnyös irányba mozdítja a mikrobák állapotát, ezzel is csökkentve a rendellenes hízási folyamatokat. A másik fontos dolog, hogy így csökken a testben fellépő gyulladások szintje, meggátolja a gyomor-bél-perforáció kialakulását. A szervezetben hosszútávon fennálló krónikus gyulladások akár komoly egészségi panaszokhoz vezetnek, mindenképpen érdemes minden lehetséges módon fellépni ellenük.

A harmadik érv az Oolong tea mellett pedig igazán egyedülálló. A mindennapi fogyasztással ugyanis csökkenthető az oxidatív stressz szintje anélkül, hogy extra kalóriákat kellene bevinned. Nem tudunk egyéb olyan ételről vagy italról, ami ezen feltételek mellett lenne

A teákról

2020. 12. 31. 13:35

 

A köznyelvben teának nevezünk minden forró italt, amit növények forrázásával vagy áztatásával készítünk el. De valójában megkülönböztetünk gyógynövények leveleiből, szárított gyümölcsökből, illetve a teafa (Camelia sinensis) leveléből készült italokat.

 A Camelia sinensis növény főzete, ami a teafélék családjának névadó nemzetsége, természetes környezetében akár 10-15 méter magasra is megnövő fa. Az ültetvényeken cserjének nevelik a könnyebb gondozása és a szüretelés miatt. A teanövénynek is több változata létezik. Őshazája a dél-kínai határvidék. A legjelentősebb termőterületek Kínában, Indiában, Ceylon szigetén, Japánban találhatóak.

A levelek betakarítása a jó minőségű teák esetében kézi erővel történik. Nagyüzemi módszerrel gépek segítségével is lehetséges, de ez esetben nem egész, hanem sérült leveleket takarítanak be. A leszüretelt tealeveleket különféle teákká dolgozzák fel. A feldolgozás módja határozza meg, hogy fehér, sárga, zöld, oolong, fekete vagy utóérlelt tea lesz. A betakarítás után a leveleket nagyon gyorsan fel kell dolgozni, hogy ne hervadjanak el, ne oxidálódjanak. A fekete tea levelei az oxidációs folyamat során antioxidáns tulajdonságainak nagy részét elveszíti, ezért az ízük karakteresebb lesz. Zöld tea készítésekor az oxidációs folyamatot lerövidítik (fermentáció), ezért az antioxidáns tartalom érintetlen marad. Emiatt tulajdonítanak több jótékony hatást a zöld teának. A fehér tea a legfiatalabb levelekből (ezüst tű) készül, amelyek egyáltalán nem oxidálódnak.

A sárga teát kíméletesen erjesztik, majd nedves textil alatt gőzölik. Ettől kap sárgás színt. Az oolong tea esetében a leveleket megsodorják és fonnyasztják, majd az oxidációs folyamatot félidőnél megállítják. Az utóérlelt teák (pu erh) esetében a leveleket gőzölik majd préseléssel tömbösítik. E teákat évek, évtizedek, vagy akár több száz év múlva fogyasztják.

A teák íze szempontjából fontos a szüretelés ideje. A tavasszal szedett levelek illatosak, az ősziek gazdagabb ízűek. Az árat is a szüret ideje szerint állapítják meg. Az első szüretkor betakarított tea a legértékesebb, az őszi a legolcsóbb.

<< régebbi hírek
újabb hírek >>

.