Aktualitások

Magyarok teafogyasztása

2025. 01. 07. 12:34

Mi magyarok, még nem úgy értékeljük a teát, mint igen fontos táplálékot, egészséges italt, amit a nap bármely szakában ihatunk. Itthon az átlagfogyasztó 16 dkg teát használ el évente, míg Lengyelországban 3 kg-ot, Nagy-Britanniában 4 kg-ot, az arab országokban 3-4 kg-ot. Pedig a tea nem nevezhető drága italnak, ráadásul a jó minőségű fehér, zöld vagy oolong teák kétszer is leönthetők, ezért gazdaságosabbak.

A mai ember – főként időhiány miatt – állandó rohanásban van. Emiatt nem a leveles teákat keresik, hanem a filterest. A kettő között minőségi különbség van. A filterekbe a fanning teák kerülnek, amelyek minősége nem rosszabb, hanem a legapróbb szecséjűek. Vagyis azok a kb. 0,4 mm-es teadarabok, amelyek a feldolgozás során az utolsó szitán fent maradnak. Ezeknek a színe hamar kioldódik, aromájukat gyorsan elveszítik, ezért a természetes aromát mesterségesen előállítottal pótolják. Tévhit az, hogy a leveles teák drágábbak a filteresnél. Ha valaki utánaszámol, rájön, hogy sok esetben a filteres (fanning) tea kilója többe kerül, mint egy kiló leveles tea.

Aki teázik, az nem idegeskedik, mert teázni nem lehet gyorsan. A filteres tea előnye a gyors színkioldódás, hátránya viszont az alacsonyabb aroma- és beltartalom. A leveles teák hosszabb idő alatt adják ki a színt, de igen gazdagok ízben és aromában. Ez utóbbit körülményesebb elkészíteni, de ezt érdemes készítenünk, ha igazán jót akarunk magunknak.

A jó teát legkönnyebben a színéről ismerhetjük fel, pl. a fekete tea akkor tökéletes, ha az itala egy kanál tej hozzáadásával tejeskávé színű lesz. Ha szürkés, abból rájöhetünk, hogy az előállítás során rosszul kezelték a növényt.

Figyelem: tejet csak a fekete teába szabad tenni!

Nálunk elég kevesen tudják, hogy milyen teafajták léteznek a világban. Keveset tudunk a fehér teáról, az oolong teáról és szinte ismeretlen a virágzó tea. Sokan nem ismerik ezek különböző hatásait az egészségünkre.

Mire használható a tea?

A rooibos koffein és csersavmentes, telt ízű tea. Nyugtató hatású, enyhíti az ingerlékenységet, az álmatlanságot, a fejfájást. Csökkenti az asztma, a szénanátha, az ekcéma és más bőrirritációk tüneteit. Nem csak ital formájában használható! A rooibos alapú kozmetikai krémek még a legérzékenyebb száraz bőrt is képesek táplálni. Sok C-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket és vasat tartalmaz. Este ajánlott fogyasztani.

Valamennyi teának kiváló élettani hatása van. A fekete teának – mint a Darjeeling, az Assam és a Ceylon – a hatóanyagai a tein, a koffein, a csersav, az illóolajok és a vitaminok. Köztudott, hogy a tein élénkítő hatású, serkenti a vérkeringést és a légzést. Az agy jobb oxigén-ellátásának köszönhetően növekszik a szellemi teljesítőképesség. A csersav nyugtató-stabilizáló hatást fejt ki a testi-lelki folyamatokra. Az illóolajok pedig – anyagcsere-élénkítő hatásukon túl – a tea aromájának az alapját is képezik.

Egy 5 évig tartó kutatás során kimutatták, hogy azoknál a 70 és 85 év közötti nőknél, akik rendszeresen fogyasztanak teát, sokkal kisebb mértékben mutatható ki a csontritkulás, mint a teát nem fogyasztó kortársaiknál.

Az eredetileg Japánban népszerű zöld teát, ami egyébként csak a fermentáció (oxidáció) elmaradásában különbözik a feketétől, egyre többen fogyasztják nálunk is. A zöld tea egy, a polifenolok csoportjába tartozó, katekhin nevű vegyületet tartalmaz, amely antikarcinogén hatású, rák ellenes. Sőt Japánban, ahol rengeteg zöld teát fogyasztanak, a tüdőrákosok halálozási aránya a legalacsonyabb a világon annak ellenére, hogy a dohányzás mértéke a japán férfiak között a legmagasabb.

 Érdekességek, tévhitek.

Koktélok

Az ír reggeli tea, sárgabarack nektár és kristályvíz kombinációja.

Erősre főzött fekete tea, indiai fűszerek, sűrített tej és méz.

Borsmenta tea olvasztott csokoládéval. Díszítsük tejszínhabbal és friss mentalevéllel.

Buggyantott Earl Grey tea körtével.

 Sütemények, levesek

A zöld teás panna cotta egy igazán különleges desszert, halványzöld színű, könnyű és frissítő.

Gyümölcslevest víz helyett gyümölcs teával lehet készíteni, így sokkal finomabb lesz.

Dél-Afrikában gyakran készítenek levest rooibos teával, amitől az étel könnyebben emészthető, színe pedig életteli lesz.

 Melyik teát mikor fogyasszuk?

         Bizonyos teafajták tökéletesek arra, hogy étkezés után elősegítsék az emésztést, csökkentsék a telítettség érzést és elűzzék a hirtelen jelentkező álmosságot. Egyesek szerint egy zsúfolt nap során egy csésze tea segíthet visszanyerni lendületünket, ha fogytán az energiánk, de számíthatunk jótékony hatására akkor is, ha esténként nem jön álom a szemünkre. Minden napszaknak megvan a maga teája!

·                    REGGELIRE legjobb az angolosan elkészített ceyloni, Assam vagy Darjeeling típusú teát választani, pár korty tejjel keverve.

 

·                    ÖTÓRAI TEA alapjául leggyakrabban a bergamottal készült Earl Grey tea szolgál, de gyakran kerül a csészékbe a szegfűszegtől és narancshéjtól illatozó fűszeres Darjeeling tea, vagy valamilyen gyümölcstea.

 

·                    A LEFEKVÉS IDEJÉHEZ közeledve kortyolgassunk alacsonyabb tein tartalmú teát, hogy álmunk zavartalan legyen! Ideális választás például a zamatos Oolong tea.

 

Tea-tippek

1.      A hozzáértők szerint ízletesebb lesz a tea, ha a tealevelet nem csapvízzel, hanem szénsavmentes ásványvízzel vagy pí-vízzel forrázzuk le.

 

2.      Zamatosabb italt készíthetünk, ha a teaszűrőbe (teatojás) személyenként egy kiskanálnyi tealevelet teszünk, és az egészhez hozzáadunk még egy kiskanálnyit.

 

3.      A teát mindig lefedve hagyjuk állni, és ha lehet, ne áztassuk a javasolt időtartamnál hosszabb ideig, mert keserűvé válhat.

 

4.      Az ideális ízhatás kedvéért egyik teához sem lenne szabad egy-egy kiskanálnyi cukornál vagy méznél többet adni, mert a túl sok édesítő elnyomja a valódi tea-aromát.

 

5.      A teafőzőt minden használat után öblítsük ki vízzel! Ne használjunk se mosogatószert, se szivacsot! Azt a barna réteget, amely idővel lerakódik a teafőzőben, nem kell kisikálni – csak finomabbá válik tőle az italunk.

 

6.      Ha gyakran készítünk teát, és többféle változatot kedvelünk, legyen egy teáskannánk a klasszikus ízűeknek és egy másik a gyümölcsös-fűszeres típusoknak, így az ízek nem mosódnak össze.

Az oolong tea hatásai

2023. 11. 26. 09:16

AZ OOLONG TEA MEGAKADÁLYOZZA AZ AGY HANYATLÁSÁT, ÉS TÖBB RÁKTÍPUSTÓL IS VÉD

 Van élet a zöld és a fekete teán túl is. Ha eddig kimaradt volna az életedből, most megismerkedhetsz az oolong teával, amely nem kevésbé egészséges, mint a másik két teafajta, mégis méltánytalanul háttérbe szorul mellettük.

Akárcsak a zöld és a fekete teát, az oolong teát is a Camelia sinensis növény leveleiből készítik. A különbség oxidációs szintjükből adódik, ami az ízükre és színükre is hatással van. Ez annak az oxidációs folyamatnak az eredménye, amelynek keretében a tealeveleket a gyártás során oxigénnek teszik ki, hogy megszáradjanak és elsötétüljenek.

MIKÖZBEN A ZÖLD TEA CSAK MINIMÁLIS OXIDÁCIÓN MEGY KERESZTÜL, ADDIG A FEKETE TEA TELJESEN OXIDÁLÓDIK. AZ OOLONG TEA VALAHOL A KETTŐ KÖZÖTT HELYEZKEDIK EL.

Bár sokan azt gondolják, hogy az „oolong” elnevezés egyetlen teára vonatkozik, valójában sokféle változata létezik. Egyes oolong teafajták kevésbé oxidáltak, és enyhébb ízűek, míg mások a hosszabb oxidációs folyamat miatt karakteresebbek.

Fontos tudni, hogy csakúgy, mint a zöld és a fekete tea, az oolong is tartalmaz koffeint: csészénként körülbelül 38,4 milligrammos mennyiséget. Összehasonlításképpen, egy adag fekete teában 47,4 milligramm koffein található, míg a zöld teánál 29,4 milligrammos koffeinmennyiségről beszélhetünk.

További párhuzam, hogy az oolong teákban ugyancsak fellelhetők azok a vegyületek – beleértve a katekineket –, amelyek a szervezetben antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bírnak. De fogyasztásuknak más egészségügyi előnyei is lehetnek. Összeszedtük a legfontosabbakat.

1. Támogathatja a szív egészségét

A kínai eredetű oolong tea fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázati tényezőit, köztük a magas vérnyomást. Egy 2023-as tanulmány például megállapította, hogy a teafogyasztás (legyen az fekete, zöld vagy oolong tea) 10 százalékkal csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát.

Egy 2004-es tanulmány ezzel összefüggésben kimutatta, hogy azoknál, akik egy egyéves időszakon keresztül legalább félcsészényi közepes erősségű zöld vagy oolong teát ittak, 46 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak teát.

NAPI 2,5 CSÉSZÉNÉL TÖBB TEÁNÁL A KOCKÁZAT MÁR 65 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT.

Kutatások azt is megerősítették, hogy az oolong tea fogyasztása csökkentheti a vérzsírszintet. Ez azzal függhet össze, hogy a teában lévő katechinek gátolják a lipáz nevű enzim aktivitását, ami visszafoghatja a zsír bélből történő felszívódását.

2. Gyulladáscsökkentő hatású

Az oolong teában található antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású vegyületek, mint a polifenolok, segíthetnek megvédeni a sejteket az oxidatív stressz által okozott károsodástól.

AZ OOLONG TEA A POLISZACHARIDOK NÉVEN ISMERT SZÉNHIDRÁTOKBAN IS GAZDAG, AMELYEKRŐL KIMUTATTÁK, HOGY ERŐS ANTIOXIDÁNS HATÁSSAL RENDELKEZNEK.

Ezek a vegyületek hozzájárulhatnak bizonyos egészségügyi állapotok, így a láphám daganatok megelőzéséhez. Egy 2022-es tanulmány úgy találta, hogy az oolong tea fogyasztása 31 százalékkal csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát (napi 2 csészénél nagyobb mennyiség esetén 41 százalékkal).

Feltevések szerint az oolong tea védelmet nyújthat más ráktípusok ellen is, beleértve a petefészek- és orrgarat rákot, ennek megerősítéséhez azonban további vizsgálatok szükségesek.

3. Javíthatja a kognitív egészséget

A teaivás számos előnnyel járhat az agy egészségére nézve is. Egy 2021-es tanulmány például arra jutott, hogy a fermentált teafajták fogyasztói 13 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel küzdenek depressziós tünetekkel. Ez a polifenoloknak köszönhető, amelyek befolyásolhatnak bizonyos agyi útvonalakat, gyulladáscsökkentő hatásúak és mérsékelhetik az agyat érintő sejtkárosodást.

AZ OOLONG TEA GYULLADÁSGÁTLÓ ÉS NEUROPROTEKTÍV TULAJDONSÁGAI CSÖKKENTHETIK A KOGNITÍV HANYATLÁS KOCKÁZATÁT IS.

Egy 2022-es tanulmány szerint ennek a mértéke akár a 40 százalékot is elérheti. Mindezeken túl a kutatások azt sugallják, hogy a teafogyasztás az agy információfeldolgozásért felelős részeire hatva javíthatja a memóriát.

4. Ásványi anyagokat tartalmaz

Ugyan nem nagy mennyiségben, de az oolong tea több ásványi anyagot, köztük káliumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. További előnyeként említhető, hogy egycsészényi mennyiségében mindössze 2,4 kalória található, így az édesített italokat kiváltva segíthet kordában tartani a vércukorszintet, és hasznos eszköz lehet a fogyáshoz.

Az oolong tea fogyasztásának lehetséges kockázatai

Az oolong tea a legtöbb ember számára biztonságos. A szakemberek ugyanakkor megjegyzik, koffeintartalmára tekintettel fogyasztásánál érdemes a mértékletességre törekedni. Különösebb aggodalomra azonban nincs ok. A felnőttek számára maximálisan ajánlott koffeinbevitel felső határa napi 400 miligramm. Ahhoz, hogy ezt elérd, több mint 10 csészényi oolong teát kell meginnod.

Miért igyunk Oolong teát?

2021. 12. 20. 15:00

 

A teagyártók szerint az Oolong  termelés jelenti a legnagyobb kihívást, mert rendkívül jól képzett szakembereket és a teamestereket igényel. Ez azért van, mert amíg a zöld teát hevítik, a fekete teát pedig oxidálják, az Oolong gyártása valahol a kettő között helyezkedik el, elkészítése nagyon sok precíz, apró lépést igényel.

Az Oolong tea előállítása során kézműves, ügyes munkafolyamatokat kell végrehajtani, a termelése igazi művészet. Az előállításához 36-48 órányi munkaigényes folyamat szükségeltetik. Ez az egyedülálló feldolgozási folyamat adja meg az Oolong tea különleges polifenol tartalmát. A feldolgozás során újabb és újabb polifenolok jelennek meg a teában, s ezek közül igazán sok nyújt remek egészségi hatásokat.

Az első érv az Oolong tea fogyasztása mellett, hogy bizonyos fajtái segítik a diétádat és meggátolják, hogy a zsír elraktározódjon a szervezetben. Kifejezetten a zsigeri vagy „hasi zsír” szintjét képes hatékonyan csökkenteni a tea. Az Oolong katekinben gazdag, ami meggátolja, hogy a gyomor és a hasnyálmirigy a zsírt a bélből zsírszövetként raktározza el. Ez pedig azt jelenti, hogy kevesebb zsír rakódik rád. A katekinnek emellett rákellenes hatása is van, mert gátolja a daganatot ellátó véredények kialakulását.

A másik fontos pozitív hatása az Oolong teának, hogy előnyös irányba mozdítja a mikrobák állapotát, ezzel is csökkentve a rendellenes hízási folyamatokat. A másik fontos dolog, hogy így csökken a testben fellépő gyulladások szintje, meggátolja a gyomor-bél-perforáció kialakulását. A szervezetben hosszútávon fennálló krónikus gyulladások akár komoly egészségi panaszokhoz vezetnek, mindenképpen érdemes minden lehetséges módon fellépni ellenük.

A harmadik érv az Oolong tea mellett pedig igazán egyedülálló. A mindennapi fogyasztással ugyanis csökkenthető az oxidatív stressz szintje anélkül, hogy extra kalóriákat kellene bevinned. Nem tudunk egyéb olyan ételről vagy italról, ami ezen feltételek mellett lenne

A teákról

2020. 12. 31. 13:35

 

A köznyelvben teának nevezünk minden forró italt, amit növények forrázásával vagy áztatásával készítünk el. De valójában megkülönböztetünk gyógynövények leveleiből, szárított gyümölcsökből, illetve a teafa (Camelia sinensis) leveléből készült italokat.

 A Camelia sinensis növény főzete, ami a teafélék családjának névadó nemzetsége, természetes környezetében akár 10-15 méter magasra is megnövő fa. Az ültetvényeken cserjének nevelik a könnyebb gondozása és a szüretelés miatt. A teanövénynek is több változata létezik. Őshazája a dél-kínai határvidék. A legjelentősebb termőterületek Kínában, Indiában, Ceylon szigetén, Japánban találhatóak.

A levelek betakarítása a jó minőségű teák esetében kézi erővel történik. Nagyüzemi módszerrel gépek segítségével is lehetséges, de ez esetben nem egész, hanem sérült leveleket takarítanak be. A leszüretelt tealeveleket különféle teákká dolgozzák fel. A feldolgozás módja határozza meg, hogy fehér, sárga, zöld, oolong, fekete vagy utóérlelt tea lesz. A betakarítás után a leveleket nagyon gyorsan fel kell dolgozni, hogy ne hervadjanak el, ne oxidálódjanak. A fekete tea levelei az oxidációs folyamat során antioxidáns tulajdonságainak nagy részét elveszíti, ezért az ízük karakteresebb lesz. Zöld tea készítésekor az oxidációs folyamatot lerövidítik (fermentáció), ezért az antioxidáns tartalom érintetlen marad. Emiatt tulajdonítanak több jótékony hatást a zöld teának. A fehér tea a legfiatalabb levelekből (ezüst tű) készül, amelyek egyáltalán nem oxidálódnak.

A sárga teát kíméletesen erjesztik, majd nedves textil alatt gőzölik. Ettől kap sárgás színt. Az oolong tea esetében a leveleket megsodorják és fonnyasztják, majd az oxidációs folyamatot félidőnél megállítják. Az utóérlelt teák (pu erh) esetében a leveleket gőzölik majd préseléssel tömbösítik. E teákat évek, évtizedek, vagy akár több száz év múlva fogyasztják.

A teák íze szempontjából fontos a szüretelés ideje. A tavasszal szedett levelek illatosak, az ősziek gazdagabb ízűek. Az árat is a szüret ideje szerint állapítják meg. Az első szüretkor betakarított tea a legértékesebb, az őszi a legolcsóbb.

<< régebbi hírek
újabb hírek >>

.